top of page

 

ג'אנק פוד-סכנה או פיתוי?

 

 

 

 

בפינתנו נעסוק בטרנדים העולמיים המשפיעים על בני הנוער במדינתנו.

נעסוק גם בתרבות ופנאי בבית הספר, וההשפעות על חיי הנוער.

הנושא שנפתח איתו את הפינה שלנו הוא האוכל התעשייתי והשפעתו על בני הנוער.

למשל ניקח לדוגמה, את הרשת העולמית מקדונלס שאלפי בני נוער ובכלל האוכלוסייה כולה התמכרו לסוג מזון זה וחייב לציין שזה פועל כנגדם ופוגע בבריאותם.

בני הנוער מודעים לרשתות המזון המהיר עקב הפרסום הרב שהם נחשפים אליו ויכולת הפיתוי המפותחת שלהם.

אך בניגוד לטיעונים אלו לבני הנוער אין את הידע הנרכש על מנת להבין את הסכנות הנובעות מהתמכרות למזון המהיר.

הסיכונים ב"ג'אנק פוד":

 

1.השמנת יתר- השמנת יתר היא אכן בעיית הבריאות הראשונה. מדינות רבות בעולם נמצאות במשבר של השמנת יתר בעיקר בין ילדים צעירים ובני נוער. מאות מיליוני אנשים אוכלים מזון מהיר בלי להקדיש לכך שום מחשבה. ורבים מהאנשים כלל אינם מודעים לסכנות הרבות של מזון מהיר. הם פשוט מסירים את העטיפה מההמבורגר שלהם, ופוצחים בזלילה. מתקיים מאבק נגד תעשיית המזון המהיר, הוגשו הרבה תביעות משפטיות בטענות כגון, רמייה, הטעיה, מניפולציה, שיווק מוצרים מסוכנים, ממכרים, שימוש בילדים וכו'. כתוצאה מהשמנת יתר יש 2.5 מיליון אנשים מתים בממוצע בשנה. בנוסף השמנת היתר משפיעה על מצבו החברתי של הנער/נערה. במצבים רבים החברה לא מודעת ולא מספיק רגישה לנער/נערה הסובלים מעודף משקל. מצבים אלה יכולים לגרום להחמרת המצב של הילד מבחינת משקל, מבחינה נפשית. ואף במקרים קיצוניים לאובדן הנער/נערה.

 

2.סם ממכר- מחקר שנעשה על ידי פול ג'ונסון ופול קני במכון המחקר סקריפס בשנת 2008 הציע כי צריכת ג'אנק פוד משנה את פעילות המוח באורח דומה לסמים ממכרים כמו קוקאין או הרואין.

 

3. חוסר בפעילות גופנית- ככל שאוכלים מזון מהיר אז הפעילות הגופנית שהאדם עושה (בקבוע, ברמה היום יומית שלו) פוחתת ברמה משמעותית מאוד וככל שלא עושים פעילות גופנית  זה גם גורם להשמנת יתר וגם  מעלה את הסיכון למחלות לב וגורמת ליצירת קרישי דם, דלדול השרירים, העלאת הדופק, והיא לא עוזרת לשריפת קלוריות ועוד דברים נוספים.

 

4. הגברת הרעב- כאשר אנו אוכלים את המזון המהיר התיאבון שלנו הולך וגובר.

לאחר זמן מה מהרגע שאכלנו אנו נהיים רעבים שוב כאילו לא אכלנו כלל וכלל.

הסיבה לרעב החוזר היא שהמזונות דלים מאוד בסיבים תזונתיים וגורמים נוספים.

המזונות מכילים קמח או עמילן וזה גורם לתחושת רעב ולא לשובע.

 

 

 

 

 

 

 

 

לסיכום התחקיר שעשינו בקרב חברינו בבית הספר,

בדקנו ומצאנו שהנוער בארץ מאוד משווה את האוכל

שהוא אוכל לסוג האוכל שנערים אחרים בעולם

אוכלים, הוא רוצה להיות חלק מהכלל ולא שונה.

כלומר כל טרנד חדש של איזושהי רשת בעולם שכובשת את העולם בתחום הג'אנק תגיע לישראל ובני הנוער לא יחמקו ממנה, אלא ישאבו לתוכה ויושפעו ממנה.

 

עלתה בראשנו השאלה האם המדינה עשתה משהו למען אותה האוכלוסייה "המכורה" למגוון הרחב של מאכלי הג'אנק. חקרנו וחיפשנו תשובה לשאילתנו ולבסוף מצאנו. בשנת 2011 שר החינוך גדעון סער החליט לחולל שינוי ולשנות את גישת בני הנוער כלפי הג'אנק פוד, בעקבות זאת הוא עומד להפוך את מכירת המזון הלא בריא במוסדות החינוך לעבירה פלילית.

צירפנו את קישור הכתבה, על מנת שתוכלו להרחיב את הידע שלכם בנוגע לנושא זה:

http://www.mako.co.il/news-channel2/Channel-2-Newscast/Article-8ecb49e2067c331017.htm

 

 בעקבות השאלון שערכנו בבית הספר הגיעה לאוזנינו שמועה מרעישה שגם אצל אורנה תפסק מכירת הג'אנק בקיוסק המקיף, ולמרבית הפתעתנו המון תלמידים תמכו בזה ונתנו בזה יד.

 

נתראה בכתבה הבאה!

צוות פנאי פלוס:רז מרציאנו, ירין מרירס, סאן זאן, ראון אגברייה.

 

bottom of page